قهوه

قهوه

توی این مقاله میخوایم با همدیگه ببینیم اصلا قهوه چیه و چجوری تهیه میشه، پس با ما همراه باشید تا اطلاعات خوبی از این نوشیدنی خوش طعم و پر طرفدار به دست بیارید🙏

قهوه ها دونه های کوچولو و پر طرفداری هستند که از یک نوع گیاه گلدار به دست میان که این گیاه تو نواحی گرمسیری رشد میکنه و از خانواده ی گیاهانی به اسم روناسیان هستش.

ارتفاعی که این درخت گلدار داره، ۳ تا ۱۰ متر هستش و وقتی کاشته میشه بعد از ۳ الی ۵ سال محصولش به بار میشینه.

جالبه بدونید که coffee، این دونه ی دوست داشتنی، بعد از نفت، دومین ماده ی تجاری و همچنین بعد از آب، دومیک نوشیدنی هستش که مصرف میشه و طرفدارای فوق العاده زیادی توی سراسر جهان داره که آمار باور نکردنی و بسیار جالبی محسوب میشه.

۴۰ درصد coffee کل دنیا هم توی کشور برزیل برداشت میشه که میزان قابل توجهی هستش.

این نوشیدنی دوست داشتنی، از دونه های بو داده ی قهوه بدست میاد که به صورت آسیاب شده مورد استفاده قرار میگیره.

درخت قهوه، توی مناطق نیمه گرمسیری آفریقا وهمچنین بعضی از مناطق جنوب و جنوب شرقی آسیا وجود داره ولی با طور کلی این گیاه توی آفریقا وجود داشته و بعدا توی سایر نقاط به صورت پراکنده درومده که هم اکنون توی بیشتر از ۷۰ کشور کشت میشه و به این صورته که وقتی میوه ی درخت قهوه میرسه، دونه های دوست داشتنی قهوه رو برداشت میکنند و برای تبدیل شدن به یک نوشیدنی بی نظیر، فرآوریشون میکنند.

حالا اینکه چجوری این دونه ی پرطرفدار کشف شده دقیق مشخص نیست اما یک داستان یا میشه گفت یک افسانه ای وجود داره در این رابطه که میگه یک بزچرانی به اسم کلدی توی اتیوپی توی اواخر سده ششم میلادی بوده که بزهاشو برای چرا به جایی میبره که از قرار این بزها یک نوع میوه و برگ گیاه میخورن که دچار بی قراری عجیبی میشن!!

مدتی بعد از این داستان، راهبان اون ناحیه، متوجه ی وجود گیاهی میشن که بعد از کارای زیادی که روی این گیاه انجام میدن متوجه میشن که اگه این دونه ها رو به صورت بو داده در بیارن و خردشون کنند و توی آب بندازن، میتونن ازش یک نوشیدنی مخصوصی درست کنند که با کمک این نوشیدنی میتونستند مدت زمان زیادی رو بیدار بمونن و دعا و نیایش بپردازند. بنابراین، این دونه های دوست داشتنی سر زبون ها افتادند تا جایی که توی شهرهای دورتری مثل مکه و مدینه هم‌ طرفداران زیادی پیدا کردند.

به همین ترتیب دونه های قهوه که طرفدارای زیادی داشتند، تبدیل به یک محصول تجاری شدند و انواع مختلفش امروزه توی جهان درست میشه که توی چهار نوع دسته بندی میشن:

قهوه ی اکسلسا، قهوه ی لیبریکا، coffee عربیکا و coffee روبوستا.

قهوه های اکسلسا و لیبریکا ۱.۰ درصد از قهوه ی کل جهان رو تشکیل میدن.

دونه های قهوه ی عربیکا و روبوستا هم یک سری شباهت و یک سری تفاوت با هم دارند که میشه گفت دونه ی روبوستا تپل تر از دونه ی عربیکاست و خط وسطش هم‌ صاف تر از عربیکا هستش در حالی که دونه ی عربیکا کشیده تر هستش و خط وسطش حالت منحنی داره.

قند و چربی و اسیدهای ارگانیکی که توی روبوستا هستش، نصف دونه های عربیکاست اما کافئینی که روبوستا داره تقریبا دو برابر دونه های عربیکا هستش.
از لحاظ طعم و مزه هم عربیکا طعم ملایمی داره که حالت میوه ای هستش ولی روبوستا طعم تلخ و مزه ی سوختگی میده.

قهوه ی عربیکا توی کشور برزیل که بزرگترین تولید کننده ی عربیکا هستش، تولید میشه و روبوستا رو ویتنام تولید میکنه.

به طور کلی قهوه ها انواع مختلفی دارند مثل قهوه ترک، قهوه فرانسه، قهوه اسپرسو و….. که توی روش تهیه شون با همدیگه فرق میکنند.

روش های مختلف دم کردن قهوه

کلا چهار نوع روش دم کردن قهوه وجود داره که فقط توی طرز اضافه کردن آب با همدیگه تفاوت دارند.

جوشاندن قهوه

روش جوشاندن قهوه یکی از قدیمی ترین روش های دم کردن قهوه هستش که توی کشور ترکیه، یونان و آفریقای شمالی و خاورمیانه هنوز ازین روش استفاده میکنند،
به این صورت که قهوه و آب رو همزمان داخل قوری میریزند و منتظر میموند تا قهوه آروم به جوش بیاد که بعضی ها برای شیرین شدن قهوه شون، چند حبه قند هم به قهوه اضافه میکنند.

تحت فشار قرار دادن قهوه

این روش برای تهیه ی قهوه ی اسپرسو هستش که آب داغ رو تحت فشار بالا از بین پودر قهوه عبور میدن و باعث میشه که با این نوع روش دم کردن، قهوه تون طعم متفاوت و بی نظیری به خودش بگیره.
به این صورته که از یک قوری که سه تا بخش داره استفاده میکنند که توی بخش پایینی آب میریزند و توی بخش وسط یا میانی، قهوه رو قرار میدن و میزارن روی گاز که وقتی آب از قسمت پایین به جوش اومد وارد قسمت میانی میشه و در نهایت نوشیدنی قهوه توی قسمت بالایی جمع میشه.

با استفاده از نیروی جاذبه

به این صورت که پودر قهوه رو توی یک صافی قرار میدن و آب جوش به صورت قطره ای روی قهوه میچکه که با استفاده از جاذبه آب جوش روی قهوه چکیده میشه و طعم و مزه ی این نوع قهوه بستگی زیادی به مقدار آب و قهوه داره.

روش خیس کردن coffe

توی این روش یک استوانه وجود داره که دارای صافیه و قهوه و آب جوش توی استوانه با هم مخلوط میشن.

بنابراین دیدیم که توی همه ی روش ها فقط طرز اضافه کردن آب با هم فرق داره که در نهایت توی طعم و مزه ی قهوه اثر میزاره.

انواع رست کردن قهوه

Light Roast

یا همون برشته کردن روشن که رنگش قهوه ای روشنه که روغن قهوه روی دونه های قهوه وجود نداره و کافئین زیادی هم داره که دمای این درجه از برشتگی بین ۱۹۶ تا ۲۰۵ درجه سانتیگراده.

Medium Roast

یا همون میان برشت هم روغن رو دونه های قهوه دیده نمیشه و به نسبت قهوه های تیره تر کافئین بیشتری هم داره و توی دمای ۲۱۰ تا ۲۱۹ درجه سانتیگراد برشته میشه.

Medium-dark Roast

برشتگی متوسط تیره، که کم کم اثرات روغن روی دونه های قهوه پدیدار میشه و طعمش به سمت تلخی میره. و برای برشته شدنش به ۲۲۵ تا ۲۳۰ درجه ی سانتی گراد دما نیازه.

Dark Roast

برشتگی تیره، رنگش مثله شکلات و حتی گاهی سیاه تر از شکلات هستش که روغن کمی روی دونه های قهوه وجود داره و کمترین مقدار کافئین و بیشترین مقدار تلخی رو داره و دمای مورد نیازش ۲۴۰ تا ۲۴۵ درجه ی سانتی گراد هستش.

به طور کلی، این نوشیدنی گرم پرطرفدار، روش های مختلف آماده سازی داره که طعم های مختلفی رو بهمون میده و باعث میشه سطح هوشیاریمون در طول روز بالا باشه.

فواید زیادی هم از قبیل بالا بردن سطح انرژی، خواص چربی سوزی، پایین آوردن خطر دیابت نوع ۲، محافظت در برابر آلزایمر، کاهش خطر ابتلا به بیماری پارکینسون، محافظت از کبد، ضد افسردگی و ایجاد شادی در افراد، کاهش خطر سکته، کاهش خطر ابتلا به سرطان، افزایش طول عمر داره و منبع بزرگی از آنتی اکسیدان محسوب میشه.

امیدواریم به کمک مطالب گفته شده، به پاسخ برخی از سوال هاتون راجع به قهوه، رسیده باشید. مرسی از همراهی‌تون.